Skogskarlen och f.d Talman Helge Westholm fyllde 100 år den 29 juli. Han intogs som skogskarl år 1945 och var talman mellan åren 71 -80.
Nuvarande talman "Gunde" tillsammans med Ludvikakarlarna Per-Åke, Bertil och Per uppvaktade honom och fick en fantastiskt trevlig stund med otroliga berättelser om allehanda tävlingar, budkavlar och strapatser. Sonen Hans var också med och förevisade en del pärmar med tidningsurklipp och samt den bråkdel av prissamlingen som Helge förvärvat under alla år. Nämnas kan att på Avestapropagandan noterades ”nytt världsrekord” på den 13,6 km långa banan med 6 min/km. Kraftig kupering, 150 m stigning till första kontroll. Skala 1:50000
Helge är otroligt pigg i sinne och snabb i tanke och ett fantastiskt minne av namn, platser, årtal, kavlelag, sträckplaceringar etc. Han följer också idag världseliten så fort det är TV-sändning.
Grattis Helge och tack för en trevlig stund.
Strumpavgift 2019.
Betala strumpavgiften 150 kr på pg 160612-8 eller Swish 072 022 77 05. Glöm inte att uppge namn!
(det går också att göra en överföring direkt till vårt konto på Länsförsäkringars bank 9023.50.106.79. Skriv endast namn på överföringen.)
Gruvvandringen i Insjön den 14 okt. 2018
I strålande höstväder samlades 21 skogskarlar och huldror vid fiskdammarna i Solberga för att ge oss ut på en 5 km lång historisk gruvvandring.
Våra kunniga guider Kurt Mattson och L-E Danielsson från Åls Hembygdsförening hälsade oss välkomna och berättade om den forna gruvdriften som pågick under 100 år med början av 1700-talets mitt.
Alla Samlade
Dagens vandring
Det första stoppet blev ett av Sveriges största konsthjul, ja kanske det största med sina 17 meter i diameter. En modell av detta, dock i halv skala, står i dag på Hjultorget i Insjön.
Härifrån anlades en 1000 meters lång stånggång till Svedjegruvorna. Redan på den tiden var återvinning ett begrepp i och med att man byggde en kanal på 1500 meter till Insjö koppargruva för att använda samma vatten vid dess konsthjul.
Efter att ha kollat in några kolarkojruiner så blev nästa anhalt Stålgruvan, som var en av de bästa gruvorna med en järnhalt på 53%.
Vandringen fortsatte via Blackbergsgruvan och över Blackberget, Efter att ha passerat en gammal silvergruva var vi framme vid Insjö Koppargruva. En gruva som hade en verksamhet under hela 17 och 18-hundra talet.
Här blev det fika och en överraskning när det börja eka ljuvlig musik över nejden.
.
När musiken hade tystnat framträder Per Gustavsson som hade spelat på Kohorn och näverlur. Han berättade också om sina instrument som båda hade en intressant historia.
Efter fikat visade och berättade L-E Danielsson historien om "gamla kartor till dagens moderna" med tonvikt på Helgbo-kartorna men även rent allmänt i Dalarna.
Vandringen avslutades sedan längs den kanal som förde vattnet från Körsta till Insjö Koppargruvan.
Ett stort tack till våra kunniga guider Mattson och Danielsson som ledde oss under vandringen i 20 graders värme under denna strålande höstdag.
Ett stort tack till våra kunniga guider Mattson och Danielsson som ledde oss under vandringen i 20 graders värme under denna strålande höstdag.
Antal besökare på denna sida sedan 20150103